• laptopmockup_sliderdy
  Alles over de Zuid Afrika vlag
  Unieke geschiedenis & betekenis
  Prachtige parken, steden en kusten. Genieten dus!
 • slidebg2
  Een eigen vlag
  Mooi en van uitstekende kwaliteit
 • slidebg3
  Vakantie in Zuid-Afrika
  Ontdek de hoofdstad Bern en nog veel meer

Het verhaal achter de Zuid Afrikaanse vlag

Z uid Afrika ligt tussen de Atlantische en Indische oceaan. In Zuid Afrika wonnen er 49 miljoen inwoners. De grenslanden van Zuid Afrika zijn, Zimbabwe, Botswana, Namibië, Swaziland en Mozambique. De oppervlakte van Zuid Afrika is 1.221.037 km². Aan het einde van de apartheid is de Zuid Afrikaanse vlag op 27 april 1994 in gebruik genomen. Er zitten veel verschillende kleuren op de vlag van Zuid Afrika , namelijk blauw, rood, geel, groen, wit, zwart en blauw.

De vorm van de zuid Afrikaanse vlag heeft de vorm van een graaide Y kwartslag, met een witte en gele randen erlangs en de Y in het groen. Het gedeelte bovenaan is rood en onderaan is blauw. En het heeft een zwarte vlak aan de linkerkant

Symboliek

Er werd eerst verklaard dat de kleuren van de Zuid Afrikaanse vlag geen officiële of symbolische betekenis hebben. Alsnog is er een officiële overeenstemming voor de betekenis en de kleuren van de vlag.

De Y-vorm op de vlag Zuid Afrika symboliseert naar dat het land één verenigde natie is. De kleur groen staat voor het land Zuid Afrika, blauw staat voor de blauwe lucht en rood wijst op het bloed. Het witte Zuid-Afrikanen worden vertegenwoordigt door het wit wat erin voorkomt, en de zwart de zwarte Zuid-Afrikanen. De kleur geel staat symbool voor de natuurlijke rijkdommen van Zuid Afrika, zoals goud. De kleuren geel, rood en groen behoren ook tot de Pan-Afrikaanse kleuren

Pan-Afrikaanse kleuren

De Afrikaanse-Pan kleuren behoren tot rood, geel en groen. Deze kleuren komen oorspronkelijk uit de vlag van Ethiopië, het land dat als inspiratie voor Afrikaanse koloniën diende die autonoom wilden worden in het tijdperk van de kolonisatie. Het land Ethiopië is n nooit een kolonie geweest. Om deze reden hebben veel verschillende Afrikaanse landen deze kleuren in hun vlag verwerkt.

Ontwerp

De rode en blauwe horizontale baan nemen ieder een derde van de hoogte in. Net zoals de groene baan samen met de twee smalle witte banen. Aan de linkerkant is het vlak zwart met een gele rand.

Hoofdstad?

Er bestaat een groot onduidelijkheid over de precieze hoofdstad die Zuid-Afrika zou hebben. Het antwoord hierop is namelijk moeilijk te bevestigen. Dit komt dan ook omdat Zuid-Afrika niet één hoofdstad heeft, maar zelfs drie. Deze hoofdsteden zijn Kaapstad, Bloemfontein en Pretoria. En hoe komt het dan dat dit land 3 hoofdsteden kent? Dit komt door de staatsinrichting van het land, die is namelijk gebaseerd op de Trias Politica, de driemachtenleer. Dit houdt in dat de bestuurlijke, rechterlijke en wetgevende macht verdeeld zijn over Zuid-Afrika.

Een stuk geschiedenis van Zuid-Afrika gaat hieraan vooraf. In deze context begint deze in 1910, wanneer de Unie van Zuid-Afrika uitgeroepen wordt, bestaande uit vier provincies: de Britse Kaapprovincie en Natal, en de Nederlandse Oranje Vrijstaat en Transvaalprovincie. Vanwege onenigheid tussen de Britten en de Nederlanders over wat precies de hoofdstad van deze nieuwe Unie moet zijn, besluiten ze drie hoofdsteden van de Zuid-Afrikaanse Unie aan te wijzen: Kaapstad, Pretoria en Bloemfontein en de macht over de Unie officieel onder de drie steden te verdelen. De verdeling wordt wettelijk vastgelegd.

Ook wanneer de Unie in 1961 officieel wordt uitgeroepen tot de Republiek van Zuid-Afrika, blijft het drie-hoofdstedenstelsel intact, en is dat tot vandaag de dag het geval. Met een kleine kanttekening: het ANC roept al langer dat het de verdeling graag zou opheffen en Pretoria tot universele hoofdstad van Zuid-Afrika aan zou willen wijzen. Vooralsnog zijn de drie machten over de volgende Zuid-Afrikaanse hoofdsteden verdeeld. De stad Pretoria is gelegen in de provincie Gauteng en maakt deel uit van de gemeente Tshwane. Verwarring over de naam Pretoria komt vaak voor omdat de naam begin 2014 van Pretoria naar Tshwane zou veranderen, maar dat is tot op heden (mei 2014) nog niet gebeurd. De stad wordt naast Pretoria en Tshwane ook Jacaranda City genoemd.

Deze laatste bijnaam heeft de stad te danken aan de duizenden jacarandabomen die de straten van de stad sieren. Pretoria telt volgens de laatste Census-teling (2011) bijna 750.000 inwoners. De hoofdstad van de Westkaap provincie is Kaapstad en wordt Cape Town in het Engels genoemd, terwijl de Xhosa-naam voor de stad iKapa is. Vanwege haar ietwat ‘laidback’ karakter wordt de stad ook wel eens grappend ‘Slaapstad’ genoemd. Kaapstad wordt daarnaast ook liefkozend Mother City oftewel Moederstad genoemd. Kaapstad heeft na Johannesburg de meeste inwoners: volgens de laatste volkstelling (2011) telt de stad ruim 3,7 miljoen mensen, verspreid over Greater Cape Town.

Terug naar boven