Cultuur Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een land in Afrika wat helemaal in het zuiden ligt. Het grenst met landen als: Botswana, Mozambique, Namibië, Zimbabwe, Swaziland. Zuid Afrika is een land met verschillende bevolkingsgroepen en elf verschillende talen. De talen daar zijn het Nederlands verwante Afrikaans, Engels, Afrikaans, Xhosa, Tswana, Zoeloe, Venda, zuid- en noord sortho, Tsonga, Swazi en zuid-n’debele. Zuid-Afrika heeft 3 hoofdsteden dat zijn Kaapstad, Bloemfontein en pretoria. Met 55,910,000 miljoen inwoners is het erg dunbevolkt want Zuid-Afrika is een erg grote land.

Taal van Zuid-afrika

In zuid-afrika heb je veel verschillende talen die worden gesproken. Elf van die talen zijn officiële talen van Zuid-Afrika. Zuid-Afrika is daarmee na India het land met de meeste verschillende talen. In de grondwet staan ook nog talen als San, Nama en Khoi maar dit zijn niet de officiële talen die worden gesproken in Zuid-Afrika. De officiële talen van Zuid-Afrika zijn: Afrikaans, Zoelloe, Xhosa, Engels, tswana, Sotho, Zuid-Sotho, Swazi, Zuid-ndebele, Venda en Tsonga. Zoelloe is de taal die het meest wordt gesproken in Zuid-Afrika. Op scholen, media en in het bedrijfsleven wordt er Engels gesproken en geschreven. Hiervoor was Nederlands een officiële taal in Zuid-Afrika dat was in de periode van 1910 tot 1984.

Eten en drinken in Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse keuken heeft veel weg van de Afrikaanse, Aziatische en Europese keuken en culturen. Aan de ene kant gaat de Zuid-Afrikaanse keuken terug in de kookkunsten van de volkeren als Khoisan, zoeloes, sotho en de Xhosa. Aan de andere kant van de keuken hebben zij veel te maken met de kolonisten van vroeger. Het bekendste en waar de Zuid-Afrikanen het meest van houden is barbecue. En dan natuurlijk vlees erop daar zijn ze gek op. Echte Zuid-Afrikaanse gerechten zijn gerechten als: Melkert, Rooibosthee, Biltong, Bobotie en stoofpotjes. Wat ook erg bekend is in Zuid-Afrika is wijn het land produceert veel wijn na het einde van de apartheid.

cultuur zuid afrika

Belangrijke sporten in Zuid-Afrika

Voetbal, boksen, cricket en rugby zijn de belangrijkste sporten die in Zuid-Afrika worden beoefend. Met bekende sporters zoals jacques kallis die cricket speelt. Zwemkampioen roland mark schoeman en bekende voetballers als Steven Pienaar, Benedict McCarthy en de in Nederland uitkomende Lars veldwijk. Het grootste succes van Zuid-Afrika in de sportwereld is in 1995 toen werd Zuid-Afrika wereldkampioen rugby in eigenland. Dit herhaalde zij in 2007 weer. Wat ook echt een eer was voor Zuid-Afrika was het WK voetbal in 2010 helaas zijn ze niet door de groepsfase heen gekomen.

Geloof

Het geloof in Zuid-Afrika is voornamelijk het christendom. Maar daarnaast is de voorouderverering ook erg belangrijk. Bijvoorbeeld geloven ze in dat de geesten van hun voorouders de kracht hebben om in het leven van een mens in te grijpen. In Zuid-Afrika bestaat er iets van zwarte muthi, iemand die zwarte muthi gebruikt wordt als heks gezien en wordt door heel de gemeenschap verbannen.

Gezinscultuur

Mannen hebben het thuis voor het zeggen in de Zuid-Afrikaanse gemeenschap. De man zorgt voor het geld en de vrouw kookt en zorgt voor de kinderen. Het is in Zuid-Afrika toegestaan om als man meerdere vrouwen te hebben maar anders om niet. Als je als vrouw wilt scheiden en je man dat niet wilt wordt dat niet geaccepteerd de man moet ermee akkoord gaan.